“Majski cvijet”: Važna odluka pred Ministarstvom građenja HNK-a

Ekološko udruženje “Majski cvijet” poslalo je zahtjev za sastanak s načelnicom Odjela za urbanizam Grada Mostara Marinom Deronjić i kantonalnim ministrom građenja i prostornog uređenja Suadom Hasandedićem vezano za izgradnju mini hidroelektrane Buna 1 i 2 na Bunskim kanalima, na toku rijeke Neretve.

“U svom zahtjevu, naveli smo da je pred navedenim ministarstvom donošenje važne odluke po pitanju izgradnje mHE na Bunskim kanalima, koja je od zajedničkog interesa i važnosti za građane Mostara. Smatramo da je izuzetno važno da ovo ministarstvo informšemo o svim relevantnim činjenicama u ovom slučaju, kao i o dosadašnjim aktivnostima građana Mostara i Bune. Očekujemo da ćemo dobiti potvrdan odgovor za sastanak i od Odjela za urbanizam, kao i od kantonalnog ministarstva”, saopštno je iz udruženja “Majski cvijet”.

U zahtjevu upućenom načelnici Odjela za urbanizam i građenje, Udruženje je podsjetilo da je prilikom podnošenja zahtjeva u postupku pribavljanja urbanističke saglasnosti za izgradnju mHE Buna 1 i 2, investitor dostavio izvod iz prostornog plana opštine Mostar s identifikacijom lokaliteta u kome je označena zona i za izgradnju mHE.

Iz tih razloga, dodaju, građani pozivaju ovu instituciju da zajedno razmotre inicijativu za izmjene PP Mostara na tom području, jer se radi o lokalitetu koji se od 1970. godine nalazi na listi spomenika prirode i kao takav uživa zaštitu propisanu odredbama Zakona.

Ekološko udruženje “Majski cvijet” prethodnih je dana postavilo info štandove u Mostaru, Buni i Blagaju, gdje su stanovnike Mostara i okolnih mjesta upoznali s okolnostima vezanim za gradnju mini hidroelektrana na Bunskim kanalima.

Iz udruženja podsjećaju da je Kantonalni sud u Sarajevu prošle godine donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoline i turizma izdalo za gradnju na Bunskim kanalima, ali je investitor ponovo podnio zahtjev prema tom ministarstvu.

(Fena)