Prva presuda Zdravku Mamiću pred Vrhovnim sudom

Više od dvije i po godine od nepravosnažne presude, Vrhovni sud Republike Hrvatske u utorak je počeo raspravljati o žalbama na prvu presudu odbjeglom Zdravku Mamiću i njegovim suoptuženicima za izvlačenje 116 miliona kuna (oko 15 miliona eura) iz zagrebačkog NK Dinama.

Iako je uoči izricanja prve presude na osječkom Županijskom sudu Mamić pobjegao pred hrvatskim pravosuđem, na javnu sjednicu Vrhovnog suda RH trebao bi se uključiti video vezom iz BiH, navodi Hina.

Zajedno sa svojim advokatima i suoptuženicima Mamić od početka odbacuje optužbe o organizovanom izvlačenju novca iz zagrebačkog fudbalskog kluba, dok za prvostepenu presudu tvrdi da je nezakonita.

Uskok se, iako zadovoljan što su optuženici osuđeni, na presudu žalio, jer smatra da su kazne trebale biti veće, posebno jer je Mamić osuđen da je pribavio čak 52 miliona kuna za sebe i još 25 miliona kuna za suoptuženog brata Zorana.

Najviše novca izvučeno je, prema presudi, preko lažnih dodataka ugovorima o transferima Dejana Lovrena i Luke Modrića protiv koga je, zbog lažnog svjedočenja na Mamićevom suđenju, bila podignuta i optužnica, ali ju je sud odbacio.

Uz Zdravka Mamića, nepravosnažno osuđenog na šest i po, te Zorana Mamića osuđenog na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, na prvom je suđenju bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović dobio tri godine, a poreznik Milan Pernar četiri godine i dva mjeseca zatvora.

U međuvremenu, Mamić je sa svojim suradnicima zaradio nove optužnice zbog izvlačenja novca iz Dinama, a početak suđenja za nezakonitosti teške oko 200 miliona kuna (oko 26 miliona eura) duže se vrijeme odgađa zbog bolesti optuženika.

Iako ne dolazi na svoja suđenja, Mamić je od bijega preko granice video vezom već svjedočio pred osječkim Županijskim sudom u postupku Franji Vargi optuženom da je izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je navodno trebao dokazati da je Mamić žrtva politike i pravosuđa u postupku o kome sada odlučuje Vrhovni sud.

Nakon što razmotri sve argumente obrane i tužilaštva Vrhovni sud RH donijeće odluku iza zatvorenih vrata i objaviti ju naknadno.

(Fena)