SIPA pretresla dvije lokacije u Bijeljini

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području općine Bijeljina pretresli dva stambena objekta zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i međunarodna trgovina ljudima, koja su počinjena na teritoriji BiH i Kraljevine Švedske. Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a po molbi za pružanje međunarodne pravne pomoći Okružnog javnog tužilaštva Kraljevine Švedske, saopšteno je iz SIPA-e.

Tokom pretresa, otkriveni su i privremeno oduzeti tokeni, računarske jedinice, poslovna dokumentacija i drugi predmeti traženi naredbama.

Tokom 2019. godine, švedska policija počela je istraživati sumnjive radnje organizovane kriminalne grupe, čiji su članovi porijeklom iz BiH, za koje postoje osnovana sumnja da su izvršenjem krivičnih djela sebi i drugome pribavile protivpravnu imovinsku korist veću od 3.000.000 eura.

O realizaciji navedenih naredbi, policijski službenici SIPA-e sačiniće odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu BiH Tužilaštvu BiH.

M. N.

(NoavSloboda.ba)