U svijetu preko 100 miliona zaraženih koronavirusom, vakcina počela u 56 zemalja

Ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u svijetu u srijedu je premašio 100 miliona, dok se zemlje širom svijeta bore s novim sojevima virusa i nedostatkom vakcina, izvještava Reuters.

Gotovo 1,3 posto svjetske populacije sada je zaraženo COVID-19, bolešću koju uzrokuje novi koronavirus, a umrlo je više od 2,1 miliona ljudi.

Jedna je osoba zaražena u prosjeku svakih 7,7 sekundi od početka godine. Dnevno je zabilježeno oko 668.250 slučajeva u istom periodu, a globalna stopa smrtnosti iznosi 2,15 posto.

Najteže pogođene zemlje – SAD, Indija, Brazil, Rusija i Ujedinjeno Kraljevstvo – čine više od polovine svih prijavljenih slučajeva COVID-19, ali predstavljaju 28 posto globalne populacije, prema Reutersovoj analizi.

Svijetu je trebalo 11 mjeseci da zabilježi prvih 50 miliona slučajeva pandemije, u  poređenju  sa samo tri mjeseca da se slučajevi udvostruče na 100 miliona.

Oko 56 zemalja počelo je vakcinisati stanovnike protiv koronavirusa, primjenjujući najmanje 64 miliona doza. Izrael je vodeći u svijetu u imunizaciji po glavi stanovnika, vakcinišući 29 posto svog stanovništva s najmanje jednom dozom.

(Fena)