Čeferin: UEFA se obavezala održati EP u 12 gradova

Čelnici Europske fudblske federacije (UEFA) u srijedu su se sastali s predstavnicima 12 domaćina organizatora EURO 2020, na rutinskom sastanku kako bi razgovarali o operativnim pitanjima u vezi s turnirom, koji bi se trebao održati na ljeto.

UEFA je ponovila svoju obvezu održavanja EURO-a u 12 gradova prema rasporedu koji je već objavljen.

“UEFA se obavezala održati EURO u 12 prvotno planiranih gradova. EURO je glavno takmičenje reprezentacija u Europi i važan je izvor finansiranja za osnovni i širi fudbalski razvoj,” kazao je predsjednik krovne fudbalske organizacije “Starog kontinenta” Aleksander Čeferin.

Dodao je kako je važno gradovima i vladama domaćinima pružiti što više vremena da formulišu tačnu sliku o tome šta će biti moguće u junu i julu.

“Navijači su veliki dio onog što fudbal čini posebnim, a to vrijedi za EURO jednako kao i za bilo koju utakmicu. Moramo dopustiti maksimalan prostor da omogućimo njihov povratak na stadione,” naglasio je predsjednik UEFA-e.

Iz UEFA-e su dodali kako sve strane prepoznaju potrebu za fleksibilnošću oko donošenja odluka o aranžmanima za turnir zbog izazova i okolnosti u kojima se gradovi nalaze.

EURO bi se trebao održati u 12 zemalja, a gradovi domaćini su Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Dublin, Glasgow, London, München, Rim i Sankt Peterburg, prenosi Hina.

(Fena)