Neustrašiva foto umjetnica

U dobi od deset godina dobila je svoj prvi fotoaparat, neobičan poklon za djevojčicu njene dobi. 

Zahvaljujući baštom poklonu, Ruth Orkin (1921-1985) postala je fotograf svjetske klase.

“Fotografije Ruth Orkin: Proslava stogodišnjice” naziv je aukcije koju je njujorška aukcijska kuća Bonhams nedavno postavila, u znak Orkinog 100. rođendana, a koja se, takođe, obilježava i sa nekoliko izložbi i knjiga. Internetska prodaja počela je 22. januara.

Na aukciji će se ponuditi vintage printovi, kao i noviji printovi, uključujući ranije nepoznate slike, ali i klasike poput “Majka i kći, Penn Station” (1947/48). Fotografija crne djevojčice koja se iscrpljena naslanja na majku, procjenjuje se na 5 do 7 hiljada američkih dolara.

Ljudi na Orkinim slikama često se čine i samo a potpuno zaboravljeni, umjetnica ostaje neotkrivena, njen pogled joj je uvijek intenzivan i detaljan. Orkin je snimila puno fotografija na ulici, posebno djece, uglavnom crno-bijelih.

Na aukciji je i njen možda najpoznatiji motiv “Amerikanka u Italiji” (1951.), kao razglednica u srebro-želatinastom printu, koja je nastala oko 1972. godine, a procjenjuje se na 800 do 1200 dolara.

Ovaj snimak nije bio postavljen u Firenci, kako su uvjeravali organitatorii. Štampan je u okviru serije “Don’t Be Afraid to Travel Alone”, “Ne boj se putovati sam” u časopisu “Cosmopolitan”.

I sama Orkin bio je bila neustrašiva. Ona je bila jedna od prvih žena, u još uvijek muškom svijetu fotografije, čiji je rad privukao međunarodnu pažnju.

(spiegel)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)