Hrvatska traži izvinjenje Beograda zbog nazivanja Knina “srpskim okupiranim gradom”

Hrvatska je u četvrtak zatražila izvinjenje Srbije i najavila slanje protestne note nakon što je član srbijanske delegacije nazvao Knin “srpskim i okupiranim” i poželio da se nad njim ponovo vijori srpska zastava.

Miloš Stojković, humanitarni radnik i teolog, bio je u delegaciji predvođenojdržavnim sekretarom  u srbijanskom ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koja je obilazila srpsko stanovništvo u Šibensko-kninskoj županiji u povodu srbijanskog vjerskog praznika.

Penjući se na kninsku tvrđavu, Stojković je snimio video u kome prijatelje pozdravlja sa “srpskog okupiranog teritorija”. “Sada smo opet u našoj Krajini, ovo vam je Knin, živjela Srbija odavde”, kaže Stojković.

“Oni slave ovdje Oluju takozvanu, slave pogrom srpskog naroda, a mi smo tu da im pokažemo koliko možemo i da je ovo, ipak, srpska krajina…”, rekao je i usmjeravajući kameru u vrh tvrđave dodao: “Ono na vrhu je njihova zastava, dat će Bog da jednom vratimo našu, ovo je okupirani srpski Knin.”

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske osudilo taj “skandalozan čin i slanje poruka kojima se na najgrublji način vrijeđa Republika Hrvatska, te propagiraju poražene velikosrpske ideje”.

“Posebno izražavamo žaljenje što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila dio službene delegacije iz Republike Srbije, za što očekujemo službeno izvinjenje i nedvosmisleno ograđivanje”, stoji u saopštenju.

Knin je od 1991. do 1995. godine bio centar tzv. Republike Srpske Krajine, odmetnute teritorijr pod kontrolom lokalnih Srba, koji su se pobunili protiv hrvatskih vlasti. Oslobođen je u vojnoj akciji Oluja u avgustu 1995. godine, navodi Hina.

(Fena)