Optuženi u “slučaju Respiratori” negirali krivicu

Optuženi u “slučaju Respiratori” danas su u Sudu Bosne i Hercegovine negirali krivicu po optužnici kojom se terete za više krivičnih djela, a u vezi s uvozom 100 respiratora iz NR Kine.  

Radi se o respiratorima koje je uvezla firma “F.H. Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

“Nisam kriv”, glasio je odgovor Fadila Novalića na pitanje sudije Enide Hadžiomerović pred kojom je održano ročište za izjašnjenje o krivici.

Na isti način su se izjasnili i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, koji se izjasnio i kao pravni zastupnik firme “Srebrena malina”, te ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suoptuženici u spomenutom predmetu.

Optužnicu u predmetu Fadil Novalić i drugi, uključujući i pravnu osobu – firmu “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je početkom decembra, a Sud BiH je potvrdio krajem istog mjeseca.

Novalić, Solak i Hodžić, kao i pravna osoba “F.H. Srebrena malina”, terete se za krivična djela – udruživanje radi činjena krivičnih djela, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranjem novca, falsifikovanjem ili uništenjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, te falsifikovanjem službene isprave i povredom obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

(Fena)