Pretežno oblačno s kišom i snijegom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -7 stepeni, Jajce -3, Ivan-sedlo i Zenica 0, Drvar, Livno, Sanski Most i Tuzla 1, Bugojno, Grude, Sarajevo i Široki Brijeg 3, Mostar 4, Neum 7, Gradačac 8, Bihać 10 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima očekuje se padavina. U nizinama kiša, a u višim područjima i na planinama snijeg.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 4 do 10 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je lošija u odnosu na proteklih par dana.

Promjena vremena, uz južno strujanje i padavine, izraženije od poslijepodnevnih sati, kod većine meteoropata i hroničnih bolesnika uzrokovaće jačanje tegoba.

Moguće su reakcije, poput glavobolje, dekoncentracije, malaksalosti, problema sa snom.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu

Na putevima u BiH saobraća se po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu. Zbog niskih temperatura skrećemo pažnju na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na magistralnom putu Livno-Šuica (na prevoju Borova Glava) upozoravamo na izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim satima. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)