„Merhamet“ Švedske, „Penny Appeal Australia“ i HO „Merhamet“ MDD obezbijedili 136.000 KM za narodne kuhinje

Jedanaest „Merhametovih“ narodnih kuhinja na području Bosne i Hercegovine i Narodna kuhinja „Stari Grad“ u Sarajevu dobili su ukupnu finansijsku pomoć, u vrijednosti od 136.000 KM. „Merhametovim“ kuhinjama je od tog iznosa pripalo 125.500 KM, dok je Narodna kuhinja „Stari grad“ dobila 9.500 KM.  Sredstva su obezbijeđena zajedničkom akcijom „Merhameta“ Švedske, Humanitarne organizacije „Penny Appeal Australia“ i HO „Merhamet“ MDD.

Od ukupnog iznosa, „Merhamet“ Švedske obezbijedio je 94.000 KM, „Penny Appeal Australia“ 36.000 KM i sjedište HO „Merhamet“ MDD 6.000 KM.

Način raspodjele finansijske podrške narodnim kuhinjama, shodno broju njihovih korisnika, utvrđen je posebnom odlukom. „Merhametove“ kuhinje u Banjoj Luci, Bosanskom Novom i Bosanskoj Dubici dobile su po 9.500 KM, kao i „Merhametove“ narodne kuhinje u Bihaću, Jajcu, Maglaju i Jablanici.

„Merhamet“ je isti iznos donirao i Narodnoj kuhinji „Stari Grad“ u Sarajevu,, koja vodi Zilha Šeta i nije u sastavu „Merhameta“.

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac zahvalio se „Merhametu“ Švedske i Humanitarnoj organizaciji „Penny Appeal Australia“ na uspješnoj akciji i na značajnoj podršci „Merhametovim“ kuhinjama.

„Merhamet“ u svojim kuhinjama širom Bosne i Hercegovine svakodnoevno hrani oko 8.000 svojih korisnika, odnosno socijalno ugroženih porodica. To iziskuje velike troškove i svaka pomoć nam je dobro došla kako bismo našim korisnicima obezbijedili redovne i kvalitetne obroke. Recimo, „Merhamet“ je u 2020. godini svojim korisnicima pripremio i podijelio oko 1.350.000 obroka, čija je vrijednost iznosila više od 4.345.000 KM“, kazao je Vrbanjac. 

(NovaSloboda.ba)