Oduzeto 280 kilograma rezanog duhana

Provedena je još jedna uspješna operativna akcija u cilju sprječavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima. Ovlaštena službena lica Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalnog centra Sarajevo, izvršili su kontrolu putničkog motornog vozila na putnoj komunikaciji Sarajevo – Konjic, pri čemu je pronađeno 280 kilograma rezanog sušenog duhana. Pronađeni duhan nije bio obilježen akciznim markicama koje izdaje UIO. Vrijednost oduzete robe iznosi 47.600 KM, a ista je bila namijenjena za prodaju na crnom tržištu, saopštno je iz UIO BiH.

Ova akcija sprovedena je u skladu sa instrukcijama i uputstvima Tužilaštva BiH i Suda BiH.

U predstojećem periodu, ovlaštena službena lica UIO  će protiv lica S. M. (kod koga je pronađena a potom i oduzeta navedena akcizna roba), podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH – zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a.  Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UINO koristili su specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)