Petorica Trumpovih advokata odustala od njegove odbrane

Više advokata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa odustalo je od njegove odbrane nekoliko dana prije procesa opoziva u Senatu, javili su američki mediji.

Pet advokata, od kojih dvoje koje je trebalo voditi tim branilaca njujorškog milijardera, odustalo je od njegove odbrane nakon neslaganja oko toga kako postupiti, naveo je CNN, pozivajući se na anonimne izvore.

Trump je htio da advokati nastave braniti tezu masovne pronevjere na predsjedničkim izborima na kojima je pobijedio demokrat Joseph Biden, umjesto da se koncentrišu na legalnost postupka opoziva predsjednika koji nije više na funkciji, dodao je CNN, navodeći da je bivši predsjednik nespreman da o tome razgovara.

Među advokatima koji su podnijeli ostavke su Butch Bowers i Deborah Barbier, koji su trebali voditi Trumpov tim branilaca.

“Puno smo radili, ali još nismo donijeli definitivnu odluku o našem pravnom timu, uradićemo to uskoro”, napisao je preko Twittera Trumpov savjetnik Jason Miller, u odgovoru na informacije u medijima.

Suđenje Trumpu za “podsticanje pobude” nakon upada pristalica bivšeg predsjednika u Kongres 6. januara treba početi 9. februara.

(Beta)