Čović: Izmjene izbornog zakona linija ispod koje ne idemo

Imperativ HNS-a i HDZ-a biće dogovor oko izmjena Izbornoga zakona BiH sukladno Sporazumu o izmjenama i dopunama tog zakona potpisanog u Mostaru sa SDA, izjavio je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović, ocijenivši kako je kraj šestog mjeseca krajnji rok da se u Parlamentu BiH usvoje izmjene spomenutog zakona.

U tom kontekstu, u srijedu je zakazana sjednica s predstavnicima međunarodnih institucija koji su svjedočili spomenutom sporazumu.

“HDZ BiH i HNS posmatraju Izborni zakon BiH kao složeno političko pitanje, te će insistirati da se njegove izmjene u Parlamentu BiH usvoje do kraja šestog mjeseca, i to je crvena linija ispod koje HDZ neće ići”, kazao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a te sjednice HDZ-a BiH.

“Hrvatski narod mora imati mogućnost sukladno Ustavu BiH, odnosno izbornom zakonu da bira svog člana Predsjedništva i 17 članova kluba Doma naroda”, dodao je.

Na sjednicama je iskazano i zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora BiH s obzirom na činjenicu da HDZ ima 22 načelnika, odnosno gradonačelnika.

“Iskazano je zadovoljstvo da su HDZ, kao i koalicija u okviru HNS-a, ostvarili izniman rezultat u svim sredinama diljem Bosne i Hercegovine na lokalnim izborima BiH, upekos manjkavosti izbornog procesa koji je do kraja bio i kompromitovan, u čemu je najbolji primjer bio Mostar, ali ni druge sredine nisu bile zaštićene od toga”, istakao je Čović.

To se, prije svega, naveo je, odnosi na izborni proces u Travniku, kao i malverzacije oko dopisnih glasova kada je u pitanje Uskoplje.

“I dalje mislimo da je Centralna izbrna komisija BiH, koja je imenovans mimo zakona, procedura i kriterija tako i radils čitavo vrijeme. S tom praksom treba stati i ne smije se povrijediti mogućnost da glas birača neko mijenja nakon održanog izbornoga procesa”, kazao je Čović.

Dodao je kako se i dalje traži razrješenje CIK-a i da ona bude imenovana sukladno zakonima BiH.

Na sjednicama je iskazan i jedinstven stav da je migrantska kriza i dalje glavni bezbjedonosni problem.

“Ne dolazi u obzir otvaranje bilo kakvih migrantskih centara širom BiH. Ideja je neprevodiva i može izazvati još složenije probleme”, podvukao je Čović.

Po njegovim riječima, Parlament i Vijeće ministara BiH moraju donijeti sve ključne odluke da bi funkcionisao sistem nadzora nad ljudima koji ulaze u BiH.

(Fena)