Aktivisti ponovo pred deponijom Uborak: Nećemo odustati od naše borbe

Građani i aktivisti inicijative “Jer nas se tiče” jutros u 6 sati okupili su se ispred deponija Uborak kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog tužbe koju su protiv njih podnijeli Grad Mostar, JP “Komos” Mostar, JP “Parkovi” Mostar i JP “Deponija” Mostar.

“Okupili smo se ovdje da izrazimo svoje nezadovoljstvo ovom tužbom, koja je van svake pameti u današnje demokratsko vrijeme. Isto tako, okupili smo se da novoizabranim vijećnicima pošaljemo poruku da što prije krenu u akciju rješavanja ovog ekološkog problema”, kazao je novinarima predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

Mještani okolnih naselja i aktivisti godinama traže sanaciju i zatvaranje odlagališta komunalnog otpada na Uborku, za koje tvrde da je odavno premašilo predviđeni kapacitet.

U protekle dvije godine, aktivisti su u više navrata blokirali odlagalište Uborak, a ovih dana na adresu Građanske inicijative “Jer nas se tiče” stigla je tužba Grada Mostara i mostarskih komunalnih preduzeća, u kojoj se traži nadoknada štete od 639.000 maraka zbog, kako se navodi u tužbi, šteta nastale uslijed ometanja JP Deponija Mostar pri zbrinjavanju, dovođenju i odlaganju smeća s ulica grada Mostara i okolnih mjesta.

Podpredsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Nijaz Hodžić rekao je kako građani neće odustati od borbe za zatvaranje odlagališta bez obzira na sve pritiske s kojima se suočavaju.

“Nadam se da će nova vlast u Mostaru pokrenuti ozbiljan postupak da se ovo zatvori, sanira i da ode negdje gdje nikome neće smetati”, poručio je Hodžić.

Na jutrošnjem protestu policija je legitimisala okupljene građane, a po Hujdurovim riječima radi se o pokušaju njihovog obeshrabrivanja.

“Mi smo od prvog dana izloženi stalnim pritiscima, i od policije, i od svih nivoa vlasti, ne bi li nas otjerali odavde, ne bi li odustali od onoga za što se borimo, a to je zatvaranje deponije”, dodao je Hujdur.

Aktivisti su još jednom pozvali novoizabrane mostarske vijećnike da što prije počnu ispunjavati svoja predizborna obećanja i da krenu s rješavanjem problema odlagališta na Uborku.

(Fena)