Đikićev tim dobio osam miliona eura za istraživanje lijekova protiv covida

Ministarstvo nauke njemačke države Hessen dodijelilo je osam miliona eura projektu ENABLE koji vode prof. Ivan Đikić i prof. Maike Windbergs sa Univerziteta Goethe u Frankfurtu s ciljem istraživanja novih lijekova protiv koronavirusa i bakterija otpornih na antibiotike.

Projekt ENABLE bavi se korištenjem inovativnih tehnologija u stvaranju novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti, saopštio je hrvatski naučnik Ivan Đikić, čiji je tim od početka pandemije fokusiran na istraživanje koronavirusa.

Univerzitet Goethe, zahvaljujući timskom radu i saradnji naučnika, prepoznat je kao jedan od najuspješnijih centara istraživanja covida-19 u Njemačkoj, navodi Hina.

“Posebno je značajan projekat koinfekcija bakterijama i koronavirusima, o čemu se za sada malo zna. Upalni procesi su zajednički bakterijama i virusima, a neophodno je saznati više o akutnim promjenama u lučenju citokina i imunološkim reakcijama kod pacijenata zaraženih u isto vrijeme koronavirusom i raznim bakterijama”, naglasio je voditelj projekta Ivan Đikić.

Ova izdašna finansijska podrška omogućiće Đikićevom timu korištenje modernih tehnologija, poput kemijskih proba i bioloških lijekova, za otkrivanja novih specifičnih lijekova protiv covida i upalnih procesa kod brojnih bolesti, poput tumora i kardiovaskularnih bolesti.

“Premda imamo već razvijene vakcine koje štite od širenja zaraze, potrebe za lijekovima protiv covid bolesti i dalje su velike. Posebno je to važno za osobe koje obole od covida-19 i razviju teške simptome”, dodao je Đikić.

(Fena)