HNK: Sindikat traži plaćanje porodiljskog odsustva u stopostotnom iznosu

Sindikat doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu poziva sva kantonalna udruženja kao i građane da im se pridruže u njihovu zahtjevu kantonalnoj vladi da se kao u susjednom, Zapdnohercegovačkom kantonu, porodiljsko odsustvo ubuduće plaća u stopostotnom iznosu osnovice plate.

“Trenutno se porodiljsko odsustvo s posla tokom 12 mjeseci iza poroda plaća 80 posto, a u današnje vrijeme kada ljudi jedva spajaju kraj s krajem, to sigurno doprinosi dijelom u odluci porodice o broju djece”, navode iz Sindikata.

Natalitet u BiH je u stalnom padu, a za bilo koju državu to je nešto od presudne važnosti za budućnost i opstanak, navode iz Sindikata i dodaju kako žena, majka brigom i odgojem djece doprinosi budućnosti društva i nije u redu da za tu, možda i najvažniju njenu ulogu bude plaćena manje nego za posao koji, inače, obavlja.

“Ovim putem, želimo javno pokrenuti to pitanje i apelovati na Vladu HNK-a da u što skorije vrijeme naprave izmjenu Pravilnika i da porodiljske naknade budu sto posto plate radnice. Mi ćemo zahtjev predati do kraja sedmice, a pozivamo sva udruženja i pojedince da javno iskažu svoj stav, a kroz zahtjev Vladi za izmjenom pravilnika daju podršku ovoj inicijativi, jer to se tiče svih nas”, poručili su iz Sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK-u.

(Fena)