Još nije riješeno pitanje budžetskog finansiranja Mostara u 2021. godni

Zakon kojim treba regulisati pitanje budžetskog finansiranja grada Mostara u 2021. godini nije usaglašen na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta i biće proslijeđen zajedničkoj komisiji, čiji su članovi iz oba dom,a da ponudi usaglašenu tekstualnu varijantu.

Preciznije, Predstavnički dom danas je ostao prvi svojoj ranijoj odluci, odnosno nije prihvatio zakon u formi odobrenoj potom u Domu naroda.

Razlika je suštinska, a odnosi se na pitanje – ko treba da donese ovogodišnji budžet Mostara, da li novoizabrano Gradsko vijeće ili gradonačelnik uz sqglasnost načelnika Odjela za finansije, kako je i rađeno godinama do sad u situaciji kad Mostarci nisu imali mogućnost lokalnih izbora.

Predstavnički dom je za varijantu da tu nadležnost treba prepustiti novoizabranom vijeću budući da su Mostarci decembra prošle godine, poslije 12 godina, ponovno ostvarili biračko pravo, dok je Dom naroda usvojio zakon u formi koja zadržava dosadašnju višegodišnju praksu da budžet proglašava gradonačelnik uz saglasnost nadležnih iz gradskog odjela za finansije.

Kao jedna od poslovničkih mogućnosti us1glašavanja svih različito usvojenih zakona u FBiH, pa i ovog, varijanta iz Doma naroda je danas ponuđena na sjednici na glasanje poslanicima Predstavničkog doma, ali oni su je odbacili većinom glasova i tako ostali pri prvobitnom stavu.

Nakon toga je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović najavio narednu poslovničku mogućnost – da zajednička komisija pokuša usaglasiti različite varijante zakona, u ovom slučaju i suštinske.

Puni službeni naziv ovog akta je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o budžetima u FBiH.

Svaki, pa i ovaj zakon u Federaciji Bosne i Hercegovine može stupiti na snagu tek kad ga u istovjetnom, jedinstvenom tekstu prihvate i Predstavnički dom i Dom naroda.

(Fena)