Umjereno oblačno

Jutros je po kotlinama Bosne bilo magle i niskih oblaka, a u ostalim dijelovima umjereno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -4 stepena, Bugojno i Srebrenica -2, Jajce -1, Banja Luka, Bijeljina, Bjelašnica, Livno, Prijedor, Sanski Most i Zenica 0, Doboj i Tuzla 1, Drvar, Ivan-sedlo, Sarajevo i Zvornik 2, Gradačac, Grude i Široki Brijeg 4, Mostar i Trebinje 5, Neum 9, Bihać 12 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i prije podne, po kotlinama u Bosni će biti magle i niskih oblaka.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 7 i 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna, većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Nakon prohladnog jutra, tokom dana će biti ugodnije, uz porast temperatura i sunčane intervale.

Nešto duže zadržavanje magle u centralnim i istočnim područjima, može kod osjetljivih osoba uzrokovati umjerene poteškoće.

Preporučljivo je prikladno se obući u jutarnjim satima.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Vidljivost je jutros zbog magle smanjena na putevima u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Zenica-Doboj, Doboj-Tuzla-Bijeljina i Konjic-Jablanica-Prozor, kao i puteve u dolinama rijeka: Save, Drine i Vrbasa.

Kolovoz je mjestimično vlažan, a pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna vozila ne mogu proći.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Klašnice-Laktaši, Stupari-Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Blažuj-Kiseljak i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)