HRS: Nećemo sklapati koalicione sporazume ni s jednom strankom

Dan uoči konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostar, Hrvatska republikanska stranke najavila je da niti s jednom strankom neće sklapati koalicione sporazume.

“HRS je na prošlim lokalnim izborima dobio podršku birača koji žele biti predstavljani od strane autentične i domoljubno osviještene hrvatske političke opcije. Opcije koja dokazano neće zloupotrebljavati ustavno-pravnu neravnopravnost hrvatskoga naroda za lične i stranačke svrhe. Ponavljamo, nećemo ulaziti u bilo kakav vid koalicionih sporazuma s bilo kojom strankom, posebno s HDZ-om BiH, a to smo pokazali odbivši sve ponude kadrovske prirode. HDZ BiH se odmah nakon izbora jasno izjasnio kako je njihov partner SDA i u tome im želimo svu sreću”, poručili su iz HRS-a.

U saopštenju se dodaje da će od svakog kandidata za mjesto mostarskog gradonačelnika na konstituirajućoj sjednici tražiti predstavljanje programa i plana djelovanja, s dinamikom i rokovima.

“Građani Mostara moraju znati jasno i nedvosmisleno šta budući gradonačelnik, ko god to bio, planira i namjerava raditi, kako bi ga se kasnije moglo pozvati na odgovornost. Sa svoje strane, definisali smo set programskih zahtjeva s kojim ćemo ići potencijalnim kandidatima za izbor gradonačelnika i naša podrška će zavisiti isključivo od prihvatanja i dinamike realizacije istih”, navodi se dalje u saopštenju.

HRS je izrazio neslaganje s mogućnošću da se na dnevni red sutrašnje sjednice uvrsti usvajanje Statuta Grada Mostara, prije nego se provede javna rasprava o tom dokumentu.

“Ako HDZ BiH, u partnerstvu sa SDA, budu insistirao na dopunama najavljenog dnevnog reda, donošenju protivstatutarnih zaključaka i dr., našu podršku neće dobiti niko. Te dvije stranke imaju sasvim dovoljno ruku za donošenje svih odluka koje žele. Mi u tome nećemo učestvovati”, stoji na kraju saopštenja za javnost Gradskog odbora HRS Mostar.

Na izborima za Gradsko vijeće Mostara, održanim u prosincu 2020. godine, HDZ BiH osvojio je 13 mandata. Slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) s 11, BH blok (SDP BiH, Naša stranka) sa šest te HRS s tri vijećnika, dok će Prva mostarska partija i lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” imati po jednog vijećnika.

(Fena)