Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica 1 stepen, Ivan-sedlo i Zenica 6, Sarajevo i Trebinje 7, Livno i Tuzla 8, Doboj, Drvar, Grude i Mostar 10, Bugojno i Jajce 11, Gradačac 13, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Neum i Sanski Most 14 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 9 i 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljnu biometeorološku prognozu, većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a hronični bolesnici i meteoropate, takođe, neće imati jačih tegoba.

Nakon svježijeg jutra, tokom dana će biti ugodnije.

Poželjno je prikladno se obući.

U poslijepodnevnim satima, usljed natprosječnih temperatura vazduha, moguće su umjerene tegobe poput iscrpljenosti, glavobolje, dekoncentracije, stoga je preporučljivo ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Kolovoz mjestimično vlažan, oprez zbog odrona

Kolovoz je jutros mjestimično vlažan, a pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na putevima u zapadnim krajevima upozoravamo na jake udare vjetra. Vidljivost je zbog magle smanjena na putnim pravcima Livno-Kupres i Livno-Tomislavgrad. Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna vozila ne mogu proći.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Klašnice-Laktaši, Stupari-Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Blažuj-Kiseljak i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)