Sindikalna potrošačka korpa u januaru skuplja za 180,76 KM

Sindikalna potrošačka korpa, koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za  januar 2021. godine, iznosi 2.044,23 KM i za 180,76 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za  novembar 2020. godine iznosila je 966 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za pet KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 47,25 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe, u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četvoročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: ishrana – 41,5 posto,stanovanje i komunalne usluge – 15,2 posto, higijena i održavanje zdravlja – 9,1posto, obrazovanje i kultura – 7,8 posto, odjeća i obuća – 14,7 posto, prevoz – 6,8 posto i održavanje domaćinstva – 4,9 posto.

U kategoriji ishrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest  stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest  stavki, saopđzeno je iz SSS BiH.

(Fena)