Vuković: Sud ponovo odbio zahtjev za zabranu štrajka radnika u zdravstvu HNK-u

Opštinski sud u Mostaru po drugi put odbacio je zahtjev Vlade HNK, resornog ministra zdravstva i SKB-a Mostar za donošenjem privremene mjere zabrane provođenja štrajka Sindikata zdravstvenih ardnika SKB-a Mostar, izjavio je u četvrtak u Mostaru predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNK-a Dalibor Vuković.

Dodao je kako je riječ o sramotnom potezu Vlade, te o još jednoj pobjedi sindikata.

“Radi se o sramotnim potezima Vlade i svih onih koji su se udružili protiv sindikata zdravstva. Ovo je njihov totalni fijasko na Opštinskog sudu Mostar. Sve su uradili protivzakonito i sud je po drugi put donio rješenje da odbija njihov zahtjev za privremenom mjerom zabrane provođenja štrajka. Oni ne žele da sjednu za pregovarački sto i može se komotno reći da su odgovorni za direktno ugrožavanje života ljudi u ovom kantonu”, zaključio je Vuković.

Pozvao je Skupštinu HNK-a i sve relevantne institucije da izvrše pritisak na sve one koji trebaju donijeti odluku kako bi se sjelo za  pregovarački sto.

“Na potezu je resorni ministar zdravstva, da li će se dogovoriti termin za sastanak ili ga treba smijeniti”, ocijenio je Vuković.

 Oko dvije hiljade članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. decembra prošle godine nalazi se u generalnom štrajku. Sindikalisti traže povećanje plata i novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.

(Fena)