Djelomično vedro

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Bugojno 1, Zenica 2,Ivan-sedlo, Jajce, Livno i Sarajevo 3, Banja Luka, Doboj, Drvar i Tuzla 4, Bijeljina i Sanski Most 5, Mostar 7, Trebinje 8, Gradačac 9, Grude 10, Bihać i Neum 13 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini djelomično vedro.

Vjetar slab južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 10 i 17 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će biti ugodnije u prvom dijelu dana.

Sa poslijepodnevnim satima, uz južno strujanje i neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine, kod osjetljivih osoba moguće su umjerene reakcije, u vidu glavobolje, dekoncentracije, malaksalosti, promjene raspoloženja.

Poželjno je prikladno se obući, kako bi se po potrebi raskomotili, te ne pretjerivati sa aktivnostima.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Na putevima u većem dijelu BiH saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona. Vidljivost je jutros zbog magle smanjena na putevima u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka: Save, Drine, Lašve i Vrbasa. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)