„Krimolovci“ u januaru: Zaprimljena 421 prijava od kojih je 26 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u januaru 2021. godine registrovali su 295 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je deset bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja, saopšteno je iz SIPA-e.

Pored toga, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela primljeno je 126 prijava, od kojih je deset sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja, krijumčarenjem oružja, ljudi i roba te ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja primljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 17 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po devet je postupala i SIPA.

U januaru je primljeno 11 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama primljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored toga, policijski službenici SIPA-e dali su 84 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020  505.

M. N.

(NovaSloboda.ba)