Poslije deset pauza, prekinuta sjednica Gradskog vijeća Mostara, odgođen izbor gradonačelnika

Poslije deset pauza, konstituirajuća sjednica Gradskogv ijeća Mostara je prekinuta, a nastavak je zakazan za iduću srijedu, kada bi se trebao izabrati gradonačelnik.

Prije toga, Ivan Zelenika (HDZ BiH) izabran je za predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara, a za njegove zamjenike imenovani su Salem Marić (Koalicija za Mostar) i Velibor Milivojević (Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar).

Formirani su i klubovi vijećnika, pa je Zlatko Guzin predsjednik Kluba Bošnjaka, Velibor Milivojević predsjednik Kluba Srba, a Miroslav Grubišić Kluba Hrvata.

Vijećnica Naše stranke Boška Ćavar koja se nalazi u samoizolaciji, zakletvu je položila online, dok joj je svečanu izjavu na potpis donijela tročlana komisija.

Mario Kordić (HDZ BiH) u prvom krugu dobio je 14 glasova, i to od vijećnika HDZ-a BiH i Koalicije “Ostajte ovdje”, Zlatko Guzin osvojio je 11 glasova (sve vijećnici Koalicije za Mostar), dok je Irmu Baraliju podržalo pet vijećnika BH bloka. Vijećnici PMP-a i HRS-a bili su suzdržani (ukupno pet vijećnika).

Nijedan od kandidata nije dobio potrebna 23 glasa, nakon čega se trebalo pristupiti drugom krugu u koji su prošli Kordić i Guzin, s obzirom na to da je Baralija s najmanjim brojem osvojenih glasova otpala u prvom krugu.

Adil Šuta, viijećnik Koalicije za Mostar, zatražio je potom prekid sjednice, s ciljem da se do drugog kruga, odnosno nastavka sjednice, “dogovori bolja većina” za prvog čovjeka grada, te da se on izabere “hladnih glava”. Njegovom prijedlogui suprostavili su se Slaven Bevanda (HRS) i Miroslav Grubišić (HDZ BiH), a nakon glasanja, s obzirom na to da je 14 vijećnika bilo “za”, 11 suzdržanih i 10 “protiv”, odlučeno je da se sjednica, ipak, nastavi (potrebna je bila dvotrećinska većina od 23 glasa).

Nakon toga, vijećnici Koalicije za Mostar napustili su sjednicu, te je zatražena petominutna pauza.

Potom je za govornicu izašao Arman Zalihić (BH blok) kazavši da ne postoji kvorum, te da se sjednica mora prekinuti. Naveo je i da je sve igrokaz, uz prijedlog da se sjednica nastavi 10. februara u 13 sati, što je većinom glasova prihvaćeno

Sjednica je, poslije skoro sedam sati rada, na kraju prekinuta zbog nedostatka kvoruma, nakon što su sjednicu napustili vijećnici Koalicije za Mostar.

U novom sazivu Gradskom vijeću Mostara najviše mandata ima HDZ BiH – 13. Slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) s 11, BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) sa šest, te HRS s tri vijećnika, dok Prva mostarska partija i lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” imaju po jednog vijećnika.

(NovaSloboda.ba)