GO HDZ: Uspostavljanje izvršne vlasti završiti čim prije i započeti novu eru Grada Mostara

Jučerašnje konstitusanje Gradskog vijeća u Mostaru predstavlja početak demokratskih procesa, kao i funkcionalne i efikasne vlasti koja treba započeti novu eru Grada Mostara. Uz predsjednika klubova naroda, izabran je i kolegij Gradskog vijeća u skladu sa statutom i odredbama kako nalaže poslovnik o održavanju sjednica Gradskog vijeća. Kao izborni pobjednici. smatramo da nikakvog razloga nije bilo da odmah juče ne izaberemo i novog gradonačelnika, čime bi zaokružili proces izbora u Gradskom vijeću i već u istom danu unijeli novu dinamiku u sve procese koji slijede, stoji u saopštenju GO HDZ BiH Mostar.

Uprkos svim pokušajima manipulacija i izbornih prevara, navodi se, HDZ BiH poziva sve političke stranke da konstruktivnost i jasno programsko djelovanje bude nit vodilja u svim procesima koji slijede. Sve nelegalnosti koje su se odigravale u režiji pojedinih institucija i politika ni na koji način nisu uspjele ukaljati otvaranje novog perioda Mostara jučerašnjom konstituirajućom sjednicom.

„Takođe, pozivamo na potpunu implementaciju potpisanog sporazuma iz juna prošle godine kako bi omogućili i institucionalnu funkcionalnost. Nastavak svih aktivnosti ne smiju narušiti procesi kakvi se već u javnosti zazivaju. Konstruktivno, jasno usmjereno programsko djelovanje treba postaviti kao temelj nove gradske većine, koja treba otpočeti modernizaciju i razvoj grada Mostara“, ističe se na kraju saopštenja.

(NovaSloboda.ba)