UN pokrenule proces izbora novog generalnog sekretara

Ujedinjene nacije pokrenule su izbor za narednog generalnog sekretara, tražeći od 193 države članice UN-a da podnesu imena kandidata  za šefa diplomatije i vodećeg operativnog službenika ove svjetske organizacije.

Proces je zvanično započeo zajedničkim pismom koje su virtualno potpisali predsjednik Generalne skupštine Volkan Bozkir i britanska  ambasadorica u UN-u Barbara Woodward, predsjedavuća Vijeća bezbjednosti u ovom mjesecu, otvarajući tako proces nominacije kandidata.

Generalni sekretar Antonio Guterres, čiji trenutni mandat ističe 31. decembra, objavio je u ovom mjesecu da će se nadmetati za drugi petogodišnji mandat.

Honduraska ambasadorica u UN-u Mary Elizabeth Flores Flake takođe je poslala pismo svim državama članicama UN-a u kome navodi da nikad nije bilo glavne tajnice svjetske organizacije, tražeći od njih da „predstave ženske kandidate“.

“Pišem ovo pismo iz vjere u ovu instituciju, gdje zalaganje za jednaka prava čini razliku u stvaranju poštene i nepristrasne organizacije i pokretanju prilika za žene širom svijeta”, navodi Flores Flake.

Rezolucija Generalne skupštine iz 2015. godine, koja je usvojena konsensuzom, promijenila je prethodni tajnoviti izbor za generalnog sekretara u otvoreniji i transparentniji proces. To omogućava državama članicama Svjetske organizacije da  prvi put vide osnovne informacije o svim kandidatima, uključujući njihove rezimee, i da se sastanu s njima i ispituju ih na otvorenim sjednicama, prenosi AP.

(Fena)