Mostarske kulturne institucije nadaju se boljoj 2021. godini

Mostarske kulturne institucije nastavile su s radom i u vrijeme pandemije koronavirusa, bile su primorane drastično izmijeniti svoje poslovne planove.

Po riječima direktora Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Danijela Vidovića, nakon izbijanja epidemije u proljeće 2020. godine svi komercijalni programi su otkazani i od tada se Kosača nalazi u “hladnom pogonu”.

“Najznačajnija zbivanja i manifestacije koje se održavaju u našoj ustanovi otkazane su ili su održane u redukovanoj formi i to će biti tako sve dok su na snazi ovakve epidemiološke mjere”, kazao je Vidović.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući redovitoj podršci Grada Mostara Kosača je do sada uredno podmirivala sve svoj tekuće obveze.

“Što se tiče 2021. godine, sve zavisi o ublažavanju mjera, ali se ja nadam da ćemo do proljeća imati jasniju sliku i da ćemo, ako ništa drugo, raditi neke programe vani, na trgu ili na našoj otvorenoj sceni. Mislim da ćemo neke realnije planove moći raditi tek za 2022., a ova godina će biti godina za preživljavanje”, dodao je.

Prema riječima urednika kulturnih programa Centra za kulturu Mostar Darija Terzića, koronavirus je uticao na planirane aktivnosti te ustanove, ali je, uprkos situaciji, 2020. godine organizovan veliki broj kulturnih događanja.

“Zahvaljujući dva velika dvorišta i jednoj terasi uradili smo puno događaja po lijepom vremenu, na proljeće i ljeto. Mostarsko kulturno ljeto uradili smo skoro u istom obimu kao i godinu ranije, s tim da su neki događaji otkazani, prije svega otkazivali su gosti koji su trebali doći izvana”, kazao je Terzić.

Mostarsko kulturno ljeto i ove će godine biti centralna manifestacija Centra za kulturu, a na proljeće je planiran nastavak likovnog programa “Trebao mi je neki novi početak”, u okviru koga se predstavljaju slikari amateri.

“Čekamo malo ljepše vrijeme, da prođu kiše i vjetrovi, da možemo vani organizovati promocije i izložbe. Na proljeće ćemo vjerovatno organizovati i neke događaje koji su bili najavljeni za jesen, ali su tada otkazani zbog epidemiološke situacije”,dodao je Terzić.

U dva mostarska pozorišta, Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar i Narodnom pozorištu Mostar, ističu kako uprkos svim problemima nisu prestajali s radom na svojim projektima.

“Kazalište ne prestaje raditi na bilo kome segmentu našeg posla uz poštivanje svih propisanih mjera. Nastojimo igrati što je moguće više, raditi nove predstave, nastaviti naše stare projekte, poput dramskog studija mladih, ali i započeti nove projekte, kao što je radionica dramskog pisanja i radionica pisanja scenarija”, kazao je direktor Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako je epidemija uveliko uticala na finansiranje rada te teatarske kuće, pa samim time i njen program.

“Naša velika sala ograničena je na 30 posjetilaca od 340 raspoloživih mjesta. Takođe, mnogi sponzori bili su, nažalost, primorani odustati od već dogovorenih aranžmana, ali vjerujemo da će Pozorište preživjeti i da će 2021. biti uspješna godina za nas”, rekao je Mujkanović.

Izuzetak nije ni Pozorište lutaka Mostar koje je, po riječima direktora Edina Kmetaša, bilo primorano značajno izmijeniti plan rada.

“S obzirom da su epidemiološke mjere ograničavajuće i za našu publiku i za nas, u velikim smo gubicima, tako da su naši planovi 90 posto revidirani. Ipak, nastavljamo raditi, pa tako za koji dan očekujemo premijeru nove predstave “Dječak koji je sanjao more”, koju je na scenu postavio Zijah Sokolović”, kazao je Kmetaš.

Takođe, Pozorište lutaka za ovu godinu planira organizovati prvi lutkarski festivalu Mostaru, a ti kao i drugi planovi ovisiće o raspoloživim finansijama.

“Pozorište lutaka finansira se iz budžeta Grada Mostara putem granta. Ti grantovi nisu mijenjani prošle godine, plate su minimalne svakako, tako da se tu nije imalo šta smanjivati. U ovoj godini planirali smo proširivanje ansambla i planirali smo tražiti od Gradske uprave da proširimo naš kolektiv, međutim u ovoj situaciji to je nerealno i mislim da ćemo sačekati neka bolja vremena”, kazao je direktor Pozorišta lutaka Mostar.

(Fena)