Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Sokolac 3, Prijedor 4, Sanski Most 5, Banja Luka, Zenica 6, Ivan-sedlo, Mostar 7, Trebinje, Tuzla 9, Bugojno, Sarajevo-Bjelave 10, Gradačac, Grude 13, Bihać, Neum 16 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Krajem dana i u večernjim satima kiša se očekuje u Hercegovini, Krajini, zapadnim i djelimično centralnim i jugoistočnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 12 do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike pogoršavaće se sa odmicanjem dana.

Negativni uticaj promjene postepeno će se širiti sa juga i zapada prema ostatku zemlje.

Uz visoke temperature i povremene, jače udare juga, moguće su reakcije, poput reumatskih i bolova na mjestima povreda, nervoze, manjka koncentracije.

Sa noćnim satima biće nešto ugodnije, ponajviše zbog umjerenijih temperatura vazduha.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Vidljivost je zbog magle smanjena na pojedinim dionicama magistranog puta Doboj-Tuzla, dok na dionici Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, kao i na širem području Livna, skrećemo pažnju na povremeno jak vjetar. Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Klašnice-Laktaši, Stupari-Živinice, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)