Medžlis IZ: Odluka dr. Milivojevića da podrži HDZ-ovog kandidata odraziće se na buduće procese multietničkog i otvorenog Mostara

Predsjednik Mežlisa Islamske zajednice Mostar mr. Džafer Alić saopšteenjem za javnost izrazio je iznenađenje odlukom dr. Velibora Milivojevića da je na glasanju za izbor gradonačelnika Mostara podržao projekte podjele grada i dominacije jednog nad drugim narodima.

 „Mostarska Saborna crkva na Bjelušinama, čija gradnja uspješno ide i privodi se kraju, zaziva nadu da će ona, ne samo upotpuniti nedostajući skladni i prepoznatljivi multireligijski mozaik Grada, već biti i konstruktivni podsticaj harmonizirajućoj ulozi srpskog elementa u njemu. Za dobrobit boljeg, otvorenog i naprednog Mostara, u interesu svih, a ni na čiju štetu.“ 

Ovo su riječi mostarskog muftije Salem efendije Dedovića objavljene u kolumni za dnevni list Oslobođenje pred decembarske izbore u Mostaru.

Tada su u širim srpsko-pravoslavnim crkvenim i političkim krugovima pozdravljene i ocijenjene da realno sagledavaju buduću poziciju i ulogu srpskog političkog faktora u mostarskom Gradskom vijeću. Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da smo nemalo iznenađeni i do kraja rezignirani opcijom da srpski izabrani vijećnik dr. Velibor Milivojević, koji je nastupao pod čuvenim Šantićevim sloganom Ostajte ovdje, bude otvoreno u službi projekta koji idalje od Mostara po svaku cijenu želi  praviti podijeljeni grad i u kome treba da vlada dominacija jednog naroda (hrvatskog), nad drugim i trećim narodom (Bošnjacima i Srbima) i Ostalima, i jedne vjere (katoličke)  nad drugom i trećom (muslimanskom i pravoslavnom).

Otvoreno pristajanje uz jedan takav koncept potpuno nas vraća u ne tako davna vremena političkih dogovora Srba i Hrvata na štetu Bošnjaka.

Ovakav stav srpskog političkog predstavnika, uz koga nesumnjivo od samog početka stoji blagoslov i puna podrška Srpske pravoslavne opštine Mostar i njenog sveštenstva, ostavlja prostor za sumnju u iskrenost, otvorenost i spremnost istih da se na dobrokomšijskim odnosima gradi dijalog i povjerenje u Mostaru i Hercegovini.

Izgleda da ćemo umjesto Muftijine nade s početka teksta morati zaključiti mišlju da, u narednom periodu, ipak, na našu žalost, neće biti konstruktivnog podsticaja budućem multietničkom i otvorenom Mostaru, što su Bošnjaci muslimani nesumnjivo priželjkivali kada su otvorena srca stali uz obnovu Sabornog hrama, časteći ga i doživljavajući svojim“, stoji u saopštenju predsjednika Mežlisa Islamske zajednice Mostar mr. Džafera Alića.

(NovaSloboda.ba)