Otvoreno pismo Inzku: OHR se ponovo stavio na stranu HDZ-a i čini sve da gradonačelnik Mostara ponovo bude Hrvat

Koalicija za Mostar 2020 izražava svoje duboko žaljenje što se OHR i međunarodna zajednica u Mostaru ponovo stavila na stranu HDZ-a i čini sve da gradonačelnik Mostara ponovo bude Hrvat iz HDZ-a, navodi se u otvorenom pismu Koalicije za Mostar upućeno visokom predstavniku Valentinu Inzku.

“Poznato nam je da Vam je dopis za poništenje zaključka Gradskog vijeća Mostara o javnom glasanju uputio BH Blok koji je, takođe, glasao za taj zaključak, a sada žele tajno glasanje, kako bi sakrili svoju izdaju, u čemu im Vi, nažalost, pomažete.

Više od 2/3 vijećnika, tačnije 31 vijećnik je glasao za zaključak o javnom glasanju.

Ponovo se pozivate na Vaš Statut, kada je u pitanju izbor gradonačelnika, u čemu je Vaš Statut potpuno nedefinisan.

Naime, Vi se pozivate na član 36. Stav 1. koji kaže da se izbori u Gradskom vijeću provode tajno ukoliko ovim Statutom nije drugačije određeno.

Znači, ovo se odnosi na izbore u Gradskom vijeću Mostara ,jer se to u Statutu i nalazi u poglavlju 2 dio i koji se odnosi na Gradsko vijeće.

Da je ovo tačno, vidi se iz poslovnika Gradskog vijeća, gdje se za izbore u Gradskom vijeću nigdje ne spominje treći krug glasanja.

Član 174. Poslovnika jasno govori o samo dva kruga glasanja. Zašto ne spominje treći krug ako se gradonačelnik bira, kako Vi kažete, po članu 36. Stav 1? Izbor gradonačelnika je obrađen u poglavlju 2 Statuta, ali razdvojen u II dio i ne govori uopšte Stav 2 kako se glasa, jer se sigurno mislilo javno.

Pošto je ovo Vaš nametnuti Statut, pitamo Vas ako mislite da je tajno, zašto onda treba treći krug glasanja, zašto odmah niste primijenili član 174. poslovnika Gradskog vijeća koji kaže da ako kandidati u drugom krugu glasanja imaju isti broj glasova, biće izabran mlađi kandidat, a za gradonačelnika to kaže Statut tek u trećem krugu glasanja.

Odgovorite građanima Mostara zašto 8 godina niste reagovali i štitili Vaš nametnuti Statut, a sada reagujete na zaključak koji je usvojen skoro jednoglasno.

Mi smo spremni završiti izbor gradonačelnika na nastavku sjednice u srijedu, a ako poništite zaključak Gradskog vijeća oko izbora gradonačelnika, Vi snosite dalje odgovornosti za Mostar, a nemojte ih prebacivati na Koaliciju za Mostar”, ističe se na kraju otvorenog pisma Koalicije za Mostar upućenom Valentinu Inzku.

(NovaSloboda.ba)