U Kongu se ponovo širi virus ebole

Virus ebole ponovo se širi na istoku Demokratske Republike Kongo, gdje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uputila tim svojih epidemiologa nakon smrti žene od te bolesti i tri mjeseca nakon proglašenja kraja prethodne epidemije.

“Virus ebole se ponovo pojavio na istoku DRK-a”, rekao je kongoanski ministar zdravstva Eteni Longondo za državnu televiziju.

Potvrdio je da je žena umrla 3. februara u okolini Biene, na istoku zemlje, te da je analiza uzorka  krvi pokazala da je bila pozitivna na virus ebole.

Afrički ured WHO-a u saopštenju navodi da u selu Biena epidemiolozi WHO-a vode istragu na terenu i da je otkriveno 70 kontakata umrle.

Ovaj novi slučaj prijavljen je nakon što je 18. novembra prošle godine službeno proglašen kraj jedanaeste epidemije ebole u pokrajini Ekvatoru, na sjeverozapadu, koja je odnijela 55 života od 130 prijavljenih slučajeva bolesti.

Oporavak zadnjeg bolesnika od ebole potvrđen je u toj kongoanskoj pokrajini 16. oktobra 2020. godine.

Ministar zdravstva u nedelju nije proglasio dvanaestu epidemiju ebole, ali je sredinom novembra upozorio da u Kongu postoji “stalna opasnost ponovnog izbijanja ebole”.

Virus ebole, koji je 1976. godine otkrio Peter Piot i međunarodni tim, u kome je bio i kongoanski profesor Muyembe, prenosi se na čovjeka sa zaražene životinje. S čovjeka na čovjeka se prenosi tjelesnim tekućinama, a glavni simptomi su vrućica, povraćanje, krvarenje i dijareja.

(Fena)