Klub vijećnika SDP-a zatražio vanrednu sjednicu Gradskog vijeća Mostara

Klub vijećnika SDP-a BiH u Gradskom vijeću Mostara danas je, zbog novonastale situacije,  predao zahtjev za održavanjem vanredne sjednice Gradskog vijeća.

Na dnevnom redu se, u priloženom zahtjevu, nalaze ključna pitanja čijim rješavanjem se otklanjaju sve neodumice kada je u pitanju način rada Gradskog vijeća Mostara. 

“Smatramo da Gradsko vijeće Grada Mostara jedino Statutom može odrediti da se glasanje, odnosno izbori u Gradskom vijeću, održavaju javnim putem.

Isto tako, drugo važno pitanje koje bi putem izmjena Statuta Grada Mostara vijećnici morali otkloniti jeste diskriminacija vijećnika iz reda Ostalih. Smatramo da se ovo pitanje mora urediti na isti način kao što je to slučaj sa klubovima konstitutivnih naroda. 

Ista pitanja potrebno je urediti i Poslovnikom Gradskog vijeća Grada Mostara. Takođe, potpuno je jasno da Gradsko vijeće mora imati svoja radna tijela, kako bi na zakonit način moglo funkcionisati”, stoji u saopštenju.

Na kraju, Klub vijećnika SDP-a predlaže da Gradsko vijeće Grada Mostara donese odluku o privremenom finansiranju kako bi se odlučivanje o gradskom novcu vratilo tamo gdje mu je i mjesto, u mostarske vijećničke klupe. Na taj način biće, kako navode, omogućeno nesmetano funkcionisanje gradskih institucija do usvajanja budžeta Grada Mostara.

(NovaSloboda.ba)