Nastavak izbora mostarskog gradonačelnika u petak

U drugi krug izbora za mostarskog gradonačelnika idu Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), a nakon toga sjednica Gradskog vijeća Mostara je prekinuta.

U prvom krugu izbora u Gradskom vijeću Mostara Mario Kordić (HDZ BiH) dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) 12 glasova, Irma Baralija (BH blok) 2 glasa, dok Arman Zalihić (BH blok) nije dobio ni jedan glas. Tri glasa bila su nevažeća.

Nakon objave rezultata, na zahtjev Koalicije za Mostar, sjednica je prekinuta, a nastavak je zakazan za petak, 12. februara, u 15,30 sati.

Na samom početku današnje sjednice vijećnici su uvažili mišljenje visokog predstavnika da se izbor mostarskog gradonačelnika treba obaviti tajnim putem te je poništen prvi krug izbora, koji je održan u petak javnim glasanjem.

Prije ponovljenog glasanja vijećnici SDP-a BiH i Prve mostarske partije (PMP) napustili su sjednicu, jer nije prihvaćen zahtjev za prekid sjednice Armana Zalihića.

U ponovljenom prvom krugu glasanja za mostarskog gradonačelnika ponovno su Kordić i Guzin dobili najviše glasova, pa će jedan od njih u petak postati novi gradonačelnik.

I u drugom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina, a ako ni jedan od dva preostala kandidata ne dobije toliku podršku, slijedi treći krug u kojem je dovoljna prosta većina.

U slučaju izjednačenog rezultata gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

(Fena)