“Dječak koji je sanjao mor” u petak u mostarskom Pozorištu lutaka

Pozorište lutaka Mostar u petak novom premijerom započinje novu sezonu. Biće to lutkarska predstava za djecu prema tekstu Selme Parisi „Dječak koji je sanjao more“ u režiji Zijaha Sokolovića, koji je kreirao i scenografiju.

Oko ove predstave okupila se vrhunska ekipa saradnika. Kreaciju lutaka i njihovu izradu preuzela je Luči Vidanović iz Rijeke, kostime je kreirala Lejla Hodžić iz Sarajeva, ilustracije za predstavu i dizajn plakata napravila je Tajma Guzin, kompjutersku animaciju Nikola Galić, a scensku muziku Atilla Aksoj. Asistentica režije je Emina Kovačević. Scenografiju je izradio Đenan Behmen, a napravljena je u radionici Pozorišta lutaka.

U predstavi igraju Igor Vidačković u ulozi Dječaka, Nina Popović, koja igra More, Ali Kamer Aksoy, kao Delfin, i Diana Ondelj-Maksumić, koja glumi Vaspitačicu.

Prema riječima reditelja predstave Zijaha Sokolovića, glavni junak priče je dječak koji sanja more.

“To je jedan san koji postoji u svima nama, san o moru, san o prostorima, o nekim beskonačnim prostorima koji su izazov za jednog čovjeka, za našeg dječaka da osvaja i istražuje te prostore i da sanja o tim prostorima… Dječak sanja da će jednog dana biti veliki brod koji će ploviti morima kroz talase, mirne i burne”, pojasnio je Sokolović.

Dodao je kako živimo u vremenu gdje se neki snovi sudaraju te kako svi imamo snove i sanjamo.

“Sanjamo snove koje zaboravimo, snove kojih se poslije ne sjećamo, snove koji se poslije nekog vremena ukažu pa se mi sjetimo da smo ih nekad davno sanjali”, istakao je redatelj.

Autorica teksta Selma Parisi podsjetila je kako je tekst “Dječak koji je sanjao more” napisala 2015. godine, koji je tada dobio drugu nagradu na Festivalu hrvatske drame za djecu u Splitu.

“U predstavi imamo video produkciju. Budući da sam ja more, ta video produkcija daje jednu posebnu dinamiku predstavi, jer u toj sceni s morem imamo i izmjene svjetla, muziku kao podlogu i igru glumca s glumcem i lutkama”, kazala je glumica Nina Popović.

Ova dirljiva priča o usamljenosti i snovima govori o dječaku koji, u sivom okruženju doma za djecu bez roditelja, sanja da će biti usvojen i otići na more, tamo da bude sretan i slobodan. Nakon što usvojitelji odustanu, dječak odlučuje da sam, barem u svojim snovima, sa svojim izmaštanim roditeljima, ode na more. Predstava pripovijeda o vječitoj želji i nadi svakog čovjeka da se vlastita sudbina može uzeti u svoje ruke, dosanjati i promijeniti na bolje, uprkos svim nevoljama i preprekama.

Prva repriza predstave „Dječak koji je sanjao more“ je već u nedelju, 14. februara u sali Pozorišta lutaka u Mostaru sa početkom u 11 sati, a zatim su predstave raspoređene u ritmu srijeda-nedjelja, sve do kraja ovog mjeseca.

Rezervacije za karte su obavezne. 

(NovaSloboda.ba)