Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U Bosni pada i snijeg i kiša, a u Hercegovini kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -4 stepena, Gradačac 0, Bijeljina, Sanski Most i Tuzla 1, Banja Luka, Bihać, Bugojno, Doboj, Ivan-sedlo i Jajce 2, Drvar i Livno 3, Sarajevo 4, Zenica 5, Grude 6, Mostar, Stolac i Trebinje 8, Neum 9 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina prije podne. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnosti i prestanak padavina. U Bosni će padati snijeg ili susnježica, u jutarnjim satima u nizinama će padati i kiša. U Hercegovini kiša u jutarnjim satima.

Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera.

Dnevna temperatura vazduha većinom između -1 i 4, na jugu zemlje od 8 do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su nepovoljne.

Tokom jutra, uz padavine i tmurno vrijeme, većina populacije biće lošijeg raspoloženja.

Pojačano sjeverno strujanje i osjetnije zahlađenje u poslijepodnevnim satima, kod hroničnih bolesnika uzrokovaće pojačane tegobe.

Poseban oprez savjetuje se osobama sa plućnim i kardiovaskularnim smetnjama, tim prije što promjena vremena slijedi nakon višednevnog perioda sa natprosječnim temperaturama vazduha,

Poželjno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju i ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Vozi se po pretežno mokrom kolovozu

Kolovoz je jutros pretežno mokar, a pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na dionicama u jugozapadnim krajevima upozoravamo na jake udare vjetra.

Na svim putnim pravcima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, zbog čega se saobraća jednom trakom naizmjenično, uz regulaciju semaforima. U narednim danima očekuje se obustava saobraćaja u tunelu u vremenu od 23 do 04:30 sati.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna vozila ne mogu proći.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Klašnice-Laktaši, Stupari-Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Blažuj-Kiseljak i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)