Primorac: Spremni dočekujemo normalizaciju vazdušnog saobraćaja iznad BiH

Uprkos nepredvidivom i neizvjesnom razvoju situacije s pandemijom koronavirusa, a što se najdirektnije odrazilo na vazdušni saobraćaj u cijelom svijetu, BHANSA očekuje da njen plan za ovu godinu bude u potpunosti realizovan i da se stanje u vazdušnom saobraćaju, za čiju kontrolu je nadležna, stabilizuje, kazao je direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac.

On se u sjedištu Agencije u Mostaru sastao s ministrom saobraćaja i veza BiH Vojinom Mitrovićem, a osim realizacije plana za 2021. godinu, uticaju pandemije na prihode i ukupno poslovanje BHANSA-e, razgovarano je i o mjerama za prevazilaženje trenutnog stanja te problemima kadrovske strukture i tehničke opremljenosti.

Kao i cijela vazduhoplovna industrija i sve druge agencije za kontrolu vazdušne plovidbe, BHANSA se početkom pandemije suočila sa do sada nezapamćenim problemima i skoro potpunom obustavom vazdušnog saobraćaja.

“Zahvaljujući kriznim mjerama koje smo preduzeli uspjeli smo minimizirati štetu i odgovoriti na novonastalu situaciju bolje od mnogih drugih agencija, što je prepoznato i od naših evropskih partnera koji su nam za to odali priznanje. Upoznali smo ministra s nastavkom naših aktivnosti koje imaju za cilj da spremno dočekamo normalizaciju vazdušnog saobraćaja u narednom periodu”, kazao je Primorac.

I u sadašnjoj krizi, BHANSA je uspjela očuvati kvalifikovane, stručne i sposobne kadrove koji su u stanju odgovoriti najzahtjevnijim zadacima kontrole vazdušnog prostora.

“Do prije samo nekoliko godina, BiH nije imala skoro nikakve kapacitete u toj oblasti, a sada imamo potpunu kontrolu na svom nebu. Mi smo sada fokusirani na stabilizaciju poslovanja i sigurno oživljavanje vazdušnog saobraćaja. Naravno, nismo odustali od naše dugoročne strategije razvoja za period do 2027. godine, odnosno nastavka ulaganja u edukaciju stručnjaka u BHANSA-i modernizaciju opreme, revitalizaciju i nadogradnju infrastrukture”, poručio je Primorac.

Posebno je naglasio činjenicu da će za ove razvojne projekte, kao i sve druge aspekte poslovanja, finansiranje biti osigurano isključivo iz vlastitih sredstava BHANSA-e, bez budžetske podrške države. Ministar Mitrović je pozdravio aktivnosti rukovodstva BHANSA-e, te najavio punu podršku resornog ministarstva ostvarenju zacrtanih planova Agencije.

Kako je kazao Primorac, na početku i u najtežim trenucima krize izazvane COVID 19, bilo je neophodno osigurati pozitivan stav BiH prema rješenjima koja su dolazila od Evropske organizacije za bezbjednost vazdušne plovidbe. Istovremeno, provesti momentalno smanjenje rashoda BHANSA, kako bi dobili prostor za razvoj plana spašavanja Agencije. Na kraju, sva su rješenja pretočena u službeni stav naše zemlje na međunarodnom planu, kao i službene akte Agencije koji su usvojeni od najvišeg izvršnog organa BiH, Vijeća ministara.

(Fena)