Vuković: Sindikati ostaju pri svojim zahtjevima, novi pregovori za desetak dana

Završena je prva runda pregovora predstavnika sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu s predstavnicima kantonalne vlade oko zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području kantona i povećanja njihovih plata.

Nastavak pregovora zakazaće predsjednik pregovaračkoga tima ministar zdravstva, rada i socijalne zaštiteGoran Opsenica za sedam do deset dana. Do tada bi Vlada HNK-a i drugi učesnici zdravstvenog sistema trebali zauzeti stav po pitanju zahtjeva sindikata i eventualno približiti stavove sa zdravstvenim radnicima.

Kako je za Fenu izjavio predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a Dalibor Vuković nakon pregovora, sastanak je prošao u tolerantnoj atmosferi, ocijenivši to pomakom nakon dvije godine “borbe” s Vladom oko spomenutih zahtjeva.

“Ovi pregovori su veliki pomak za sindikate zdravstvenih radnika i Vlade HNK-a. Zahtjevi su iznijeti u tolerantnoj atmosferi. Međutim, Vlada ostaje pri svom prijedlogu, a to je povećaju plate u postotcima, što nije isto kao u koeficijentima, odnosno nije u skladu s Kolektivnim ugovorom ljekara stomatologije i medicine”, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, ako bi izjednačavali prava zdravstvenih radnika i ljekaraa, onda bi i koeficijent zdravstvenih radnika trebao biti 1,20 što sada nije slučaj.

“Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, a to je potpuno izjednačenje koeficijenata kao i u Kolektivnom ugovoru ljekara stomatologije i medicine”, poručio je Vuković.

Podsjetimo da se oko dvije i po hiljade članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. decembra prošle godine nalazi u generalnom štrajku.

(Fena)