BH novinari: Osigurati medijima neposredno praćenje izbora gradonačelnika Mostara

Upravni odbor Udruženja BH novinari javno zahtijeva od Gradskog vijeća Grada Mostara da novinarima i medijskim ekipama osigura neposredno praćenje sjednice Vijeća i izbor gradonačelnika Mostara a ne putem interneta, uz puno poštivanje prava na pristup javnom događaju i normalne radne uslove svim medijima u skladu sa međunarodnim standardima medijskih sloboda, saopšteno je iz Udruženja.

Kako se navodi, izbor gradonačelnika Mostara je događaj od izuzetnog značaja za sve građane Mostara i cijele BiH. Isključivanje javnosti i medija iz tog procesa grubi je atak na slobodu izražavanja i  pravo građana da putem medija budu informisani o procesu glasanja, političkom usaglašavanju i odgovornom ponašanju vijećnika kojima su dali glas na nedavnim izborima. 

“UO BH novinara smatra nedopustivim da se zavodi politička i institucionalna cenzura nad medijima u Mostaru, uz neuvjerljivo objašnjenje i izgovor o nedostatku prostora za medijske ekipe u Gradskoj vijećnici Mostara radi zakazanog vjenčanja!? Neprimjereno i bahato postupanje administrativnog osoblja sadašnje Gradske uprave i novizabranih vijećnika primjer je koji niko ne bi trebao slijediti, a pogotovu ne vlast izabrana voljom građana. BH novinari s toga podsjećaju Gradsko vijeće Mostara da su javnost rada lokalne vlasti i omogućavanje slobodnog pristupa događajima i javnim informacijama svim novinarima i medijima osnovne vrijednosti evropskih, demokratskih društava, i sastavni su dio prava na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara. U tom kontekstu, UO BH novinara zahtijeva hitnu promjenu odluke iza koje stoji Gradsko vijeće, te poziva predsjedavajućeg Ivana Zeleniku da uputi javno izvinjenje novinarima i pozove ih na praćenje današnjeg zasjedanja na direktan način i do okončanja cjelokupnog postupka izbora novog gradonačelnika. Istovremeno, BH novinari pozivaju Misiju OSCE u BiH, Delegaciju Evropske unije i Ured visokog predstavnika da, u skladu sa svojim ovlaštenjima, spriječe kršenje prava novinara u Mostaru, saopštio je UO BH novinara.

(Fena)