Oblačno u Bosni, sunčano u Hercegovini

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno. U Hercegovini je vedro.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -20 stepeni, Ivan-sedlo -11, Sokolac -10, Livno -9, Bihać i Drvar -8, Bugojno i Sarajevo -7, Jajce, Sanski Most, Srebrenica i Tuzla -6, Banja Luka, Bijeljina, Gradačac i Zenica -5, Doboj, Prijedor i Zvornik -4, Grude -3, Mostar i Trebinje -2, Neum 0 stepeni.

Danas u Bosni više niskog naoblačenja u jutarnjim satima. Veći dio dana sunčano uz malo do umjereno oblačno. Novo naoblačenje u večernjim satima. U Hercegovini pretežno sunčano. Postepeno naoblačenje u poslijepodnevnim satima.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između -4 i 1, na jugu zemlje od 4 do 8 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je loša.

Mada će preovladavati stabilnije vrijeme, naglo zahlađenje, nakon dužeg perioda sa neuobičajenim temperaturama, kod hroničnih bolesnika će uzrokovati jačanje tegoba.

Neophodno je biti oprezniji, ne izlagati se pretjeranim naporima i posvetiti pažnju zaštiti od hladnoće.

Na jugu će bura stvarati dodatne probleme osjetljivim osobama, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice i jakih udara vjetra

Zbog niskih temperatura vozače ovog jutra upozoravamo na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. U zapadnim i jugozapadnim krajevima skrećemo pažnju na mjestimično jak vjetar. Pažnju skrećemo i na sitnije odrone zemlje ili kamenja. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)