U Melburnu uvedena petodnevna blokada

U australijskom gradu Melburnu jučeje uvedena petodnevna blokada pošto vlasti pokušavaju da spriječe pojavu trećeg talasa covida 19 izazvanog mnogo zaraznijom, britanskom varijantom.

Prema podacima zdravstvenih službi, u protekla 24 sata registrovan je jedan lokalno preneseni slučaj zaraze, čime je broj oboljelih povezanih sa boravkom u hotelskom karantinu na aerodromu u Melburnu povećan na 14, a ukupan broj zaraženih u državi Viktorija je 20.

Međunarodni letovi ka Melburnu obustavljeni su do srijede 17. februara nakon jučerašnjeg slijetanja pet aviona sa oko stotinu putnika.

Svih 14 slučajeva iz klastera na aerodromu povezani su sa veoma zaraznom, britanskom varijantom koronavirusa. Do sada su samo direktni kontakti radnika hotela bili pozitivni na virus korona.

Ulice u centru Melburna i predgrađima prazne su, jer ljudi ne mogu izlaziti iz kuća osim u najnužnijim slučajevima, dva sata vježbi, medicinske njege ili posla koji se ne može obavljati iz kuće.

Među “najnužnijim poslovima” je i teniski turnir Australian Open, koji traje do 21. februara ali navijači ne smiju da budu na terenima do srijede. Juče je više hiljada navijača moralo da napusti tribine neposredno prije ponoći jer je počinjao policijski sat.

(Srna)