Pretežno sunčano i hladno, u Hercegovini jaka bura

Jutros je u Bosni pretežno, a u Hercegovini umjereno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -21 stepen. Ivan-sedlo -12. Sarajevo-Bjelave, Tuzla -9. Bugojno, Sanski Most, Zenica -8. Gradačac -6. Grude -5. Bihać -4. Mostar -2. Neum 0 stepeni.

Danas u Hercegovini i na jugozapadu Bosne preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U ostatku naše zemlje pretežno oblačno vrijeme, uz povremeno provijavanje slabog snijega.

U Hercegovini i na jugozapadu Bosne jaka bura, a u ostalim područjima slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Dnevna temperature vazduha od -6 do 0, na jugu do 5 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika je relativno povoljna.

U Hercegovini će sunčani intervali činiti dan ljepšim, pri tome će jaka bura remetiti osjet ugode, u Bosni će hladno vrijeme uz povećano naoblačenje i umjereni sjeverac praviti smetnje hroničnim bolesnicima i meteoropatama.

Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju i zaštiti od niskih temperatura, te po mogućnosti planirati boravak na otvorenom u toplijem dijelu dana, ne izlažući se jačim opterećenjima.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice, odrona i jakih udara vjetra

Na pojedinim dionicama u višim predjelima, kao i na jugoistoku naše zemlje, jutros pada snijeg, koji se mjestimično zadržava na kolovozu. Zbog niske temperature upozoravamo i na poledicu, posebno na dionicama preko planinskih prevoja, na mostovima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone, a u južnim, jugozapadnim i zapadnim krajevima i na jak vjetar. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije posjedovanje je i zakonski obavezno.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog aktuelnih radova, izdvajamo i puteve: Klašnice-Laktaši, Stupari-Živinice, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)