Francuske bolnice od četvrtka prelaze na krizni režim rada

Francusko ministarstvo zdravlja zatražilo je od regionalnih zdravstvenih ustanova i bolnica da uđu u “kriznu organizaciju”, kako bi se pripremili za mogući porast slučajeva koronavirusa uzrokovnih novim zaraznijim sojevima, izvijestio je Le Journal Du Dimanche.

Krizni režim rada uključuje povećanje broja dostupnih bolničkih kreveta, odgađanje nehitne hirurgije i mobilizaciju svih resursa medicinskog osoblja, prenosi Reuters.

Francuska je u subotu prijavila 21.231 novi potvrđeni slučaj koronavirusa, u odnosu na  20.701 slučaj  u petak. Ukupan broj zaraženih u Francuskoj je 3.448.617 i svrstava je na šesto mjesto u svijetu po broju oboljelih.

Za razliku od svojih susjeda, koji se bore kontrolirati zaraznije varijante, Francuska se oduprla novom zaključavanju.

Istovremeno, Francuska slijedi nekoliko drugih evropskih zemalja, poput Britanije, u kampanji vakcinacije.

Ministar zdravstva Olivier Veran, koji je saopštio da varijanta koronavirusa, koja je prvi put otkrivena u Britaniji, čini 25 posto potvrđenih novih infekcija u Francuskoj, rekao je da će vlada sljedećih sedmica odlučiti jesu li nužna stroža nacionalna ograničenja.

Arnaud Fontanet, član naučnog vijeća koje savjetuje vladu o politici COVID-19, rekao je u subotu za radio Evrope 1 da se boji da bi britanski soj virusa moga činiti većinu slučajeva zaraze u martu.

(Fena)