Hoće li Mostar dobiti gradonačelnika ili se rošomonijada nastavlja?!

Za danas, u 16 sati, najavljen je nastavak konstituirajuće sjednica Gradskog vijeća Mostara na kojoj bi se trebao birati novi mostarski gradonačelnik, ali je neizvjesno da li će grad na Neretvi, konačno, dobiti novog gradonačelnika ili se rošomonijada oko nasljednika Ljube Bešlića nastavlja.

Već dva puta obavljen je prvi krug izbora za gradonačelnika, a prvi  je poništen nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko donio odluku da se izbor mora obaviti tajnim glasanjem.

U ponovljenom prvom krugu glasanja ishod je bio isti kao i prvi put i u drugi krug prošli su Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), dok je otpala Irma Baralija, kandidatkinja BH Bloka.

Do drugog i trećeg kruga izbora nije došlo, jer je, prošlog petka, sjednica prekinuta kada je BH Blok predložio potpisivanje političkog sporazuma, prema kojme bi se u naredne četiri godine na čelu grada rotirala tri gradonačelnika!

Prijedlog BH Bloka podržala je i Koalicija za Mostar 2020 i Prva mostarska partija, dok su ga odbacili HDZ BiH, HRS i Lista “Ostajte ovdje”, uz opasku da je prijedlog neozbiljan.

Za izbor u drugom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina, a ako ni jedan od dva preostala kandidata ne dobije potrebnu podršku, slijedi treći krug, u kome je dovoljna većina prisutnih vijećnika. U slučaju izjednačenog rezultata u trećem krugu, gradonačelnik će postati mlađi kandidat, a to je, u ovom slučaju, Mario Kordić, kandidat HDZ-a BiH.

U novom sazivu Gradskog vijeća Mostara, najviše vijećnika ima HDZ BiH – 13, zatim Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) 11, BH Blok (SDP BiH, Naša stranka) 5, Hrvatska republikanska stranka 3, Prva mostarska partija 2 i Lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” jednog vijećnika.

(NovaSloboda.ba)