Sunčano i vjetrovito

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Umjerene oblačnosti ima na istoku Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -17 stepeni, Bihać, Ivan-sedlo, Sanski Most i Sokolac -10, Drvar i Jajce -9, Banja Luka, Doboj, Livno, Prijedor, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla i Zenica -8, Bugojno -7, Bijeljina, Gradačac i Zvornik -5, Grude -1, Mostar, Neum i Trebinje 1 stepen.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano.

Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između -1 i 4, na jugu zemlje do 8 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljnije.

Sa više sunca, uz blagi porast dnevnih temperatura zraka i slabije izraženo sjeverno strujanje, većina populacije biće boljeg raspoloženja i osjećati se ugodnije.

Neophodno je biti oprezniji tokom jutra i večeri, posvetiti pažnju oblačenju, te ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice, jakog vjetra i odrona

Zbog niske temperature upozoravamo na poledicu, posebno na dionicama preko planinskih prevoja, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Na putnim pravcima Glamoč-Mlinište i Bosasnko Grahovo-Strmica ima snijega na kolovozu, a u jugozapadnoj Bosni upozoravamo na povremeno jake udare vjetra. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putu i da obavezno posjeduju zimsku opremu.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na autoput.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)