Kordić: Pokušaću ne politizovati probleme Mostara već ih rješavati

Novoizabrani gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić (HDZ BiH) poručio je građanima Mostara da je njegova misija raditi za njihovu dobrobit i da će pokušati ne politizovati probleme Grada već ih rješavati.

“Izuzetno sam ponosan što sam izabran za gradonačelnika. Možete očekivati da ću se jako zalagati da sve ono što smo iskomunicirali u predizbornoj kampanji i ostvarimo i da će moja misija biti rad na dobrobit građana Mostara”, kazao je Kordić u izjavi za medije.  

 On je prethodno vijećnicima poručio da će svo svoje znanje, vještine i energiju koju ima, uložiti da u Gradu Mostaru sutra bude bolje.

Podsjetio je na emotivan govor protivkandidata Zlatka Guzina, koji je rekao “da u svakom derbiju mora biti neko tko je izgubio”.

“Tu se ne slažem. Ovo je, naime, bio derbi za Mostar. Ovde nema gubitnika, ovde je pobjednik Grad Mostar. Očekujem od svih vijećnika da krenemo svi zajedno raditi kao jedno tijelo, jedna duša. Da jedni drugima pomažemo i upozoravao na nepravilnosti koje bi se, eventualno, u radu i u najboljoj volji mogle pojaviti”, istakao je novi gradonačelnik.

Dodao je da će mu prioritet biti deponija Uborak, kako bi se našlo dugoročno rješenje za odlaganje otpada u Mostaru.

Što se tiče koalicionih partnera i saradnje u Gradskom vijeću, rekao je kako su otvoreni za sve koalicije i da su svi pozvani da pričaju o problemima grada.

“Moja zamisao je da idemo u široku koaliciju, da o problemima grada Mostara tražimo konsenzus svih 35 vijećnika. Primarno sam ljekar, te ću pokušati ne politizovati probleme Grada već ih rješavat – poručio je Kordić. 

Salem Marić (SDA) novoizabrani predsjednik Gradskoga vijeća čestitao je novom gradonačelniku, svojim zamjenicima i svim vijećnicima Gradskog vijeća Mostara na, kako je kazao, konstruktivnoj sjednici.

“Izvinjavam se u svoje ime i u ime Koalicije za Mostar što ste proteklih dana mogli vidjeti neke nemile scene, u samom Gradskom vijeću, a nismo imali priliku čuti nijedno obrazloženje od onih koji su tražili odgađanje sjednice i predlagali rotiranje gradonačelnika. Koalicija za Mostar to je prihvatila samo s dobrom namjerom, da se skinu sve etikete s Koalicije i Stranke demokratske akcije”, istakao je Marić.

Podsjetio je kako je ovo treći izborni ciklus – 2004., 2009. i 2020. godine, gdje su Bošnjaci grada Mostara, odnosno pro bosanskohercegovačke stranke imale većinu, ali, nažalost, nijednom nisu uspjeli dobiti gradonačelnika.

“To  je do nas. To pitanje ćemo morati postaviti sebi, a ovom prilikom pozivam sve na jedno veliko zajedničko jedinstvo koje nikad nije bilo potrebnije”, poručio je Marić.

(Fena)