Deblokirani računi, brezanskim i zeničkim rudarima isplaćene plate za januar

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovinedeblokirala je račune rudnika mrkog uglja Zenica i Breza, pa su zeničkim i brezanskim rudarima danas isplaće plaće u bruto iznosu za januar ove , potvrdili su u izjavi za Fenu direktori tih preduzeća, Dragan Peranović (Zenica) i Muamer Omerhodžić (Breza).

Deblokada računa rezultat je sastanka koji je, nakon generalnog štrajka, u ponedeljak održan u zgradi Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. Sastanku su prisustvovali predstavnici sindikata, menadžmenta preduzeća te JP EP BiH, Vlade i Porezne uprave Federacije BiH.

“Računi su nam deblokirani i isplatili smo plate i topli obrok za januar. Tek trebamo potpisati ugovor o reprogramu dugova za doprinose, ali više ništa nema sporno”, kazao je u izjavu za Fenu direktor zeničkog rudnika Dragan Peranović.

On napominje kako su za 1.240 radnika tog preduzeća isplatili oko 2.650.000 KM, ali da će u toku ove godine, u sklopu rekonstrukcije, oko 400 radnika biti poslato u penziju ili zbrinuto na drugi način.

“Računa se da ćemo sa preostalih oko 800 radnika moći raditi još, najmanje 15.ak godina. Tek kada potpišemo ugovor o reprogramu dugovanja na 10 godina, znaćemo kolika će nam biti mjesečna rata”, napominje Peranović.

Dug zenilčkih rudnika iznosi oko 153 miliona KM, ali Peranović napominje kako su veliki dio tog duga zatezne kamate i dugovi za zdravstvo, od kojih je veliki dio dospio u zastaru.

Direktor brezanskog Rudnika Mumaer Omerhodžić potvrdio je da su plate i topli obroci uplaćeni na račune za 1.181 zaposlenika te kompanije i da čekaju izvještaje banke o transferu oko 2.450.000 KM. Brezanski rudnik, koji duguje oko 110.000.000 KM, ističe Omerhodžić, takođe će potpisati ugovor o reprogramu na 10 godina, kada će se znati kolika će biti mjesečna rata koju će morati uplaćivati na račune PU FBiH.

(Fena)