Petar Zadro i Iris Ćorić najbolji mostarski sportisti u 2020. godini

Petar Zadro iz Judo kluba “Borsa” proglašen je najuspješnijim sportistom Mostara u seniorskoj konkurenciji u 2020. godini, dok je u ženskoj kategoriji priznanje za najbolju sportašicu dobila članica Sveučilišnog karate kluba “Neretva” Iris Ćorić.

U izboru Sportskog saveza Grada Mostara, nagradu za najbolju mušku seniorsku ekipu u protekloj godini dobio je Stolnoteniski klub Mostar, kojima je nagradu uručio gradonačelnik Mostara Mario Kordić, dok je najbolja ženska seniorska ekipa Ženski klub Emina, kojima je nagradu uručio predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

U konkurenciji juniora najuspješniji sportista i sportašica Mostara su iz Kluba vodenih sportova “Orka”, a to su Kerim Sadiković i Lana Pudar, dok je nagrada najuspješnije muška mlade ekipe pripala kadetima Hrvatskog sportskog kluba Zrinjski.

Najbolji sportista u konkurenciji kadeta je član HŠK-a Zrinjski Antonio Prskalo, a isto priznanje u ženskoj kategoriji pripalo je članici Judo kluba “Borsa” Moniki Zadro.

U kategoriji najuspješnijeg sportiste mlađeg kadeta nagradu je osvojio Mak Hadžić, član Judo kluba “Neretva”, dok je najbolja mlađa kadetkinja članica Judo kluba Hercegovac Nika Zovko.

Posebna priznanja sportskim ekipama za ostvarene izuzetne sportske rezultate u prošloj godini dobili su član Biciklističkog kluba “Mostar “Sanjin Memić, rukometašica Ćamila Mičijević koja je s hrvatskom reprezentacijom osvojila treće mjesto na Evropskom prvenstvu, Igor Karačić i Marino Marić koji su osvojili drugo mjesto na muškom Evropskom prvenstvu u rukometu, članica Body building kluba MO Klub Mostar Elma Škaljić za prvo mjesto u PRO ligi, te Bojan Bogdanović za dugogodišnje odlične rezultate u NBA ligi, kome će priznanje biti uručeno naknadno.

Najuspješniji trener 2020. godine je Alena Ćemalović, trener u Klubu vodenih sportova “Orka”, koji je na Državnom prvenstvu osvojio 25 medalja, od čega 13 zlatnih, četiri srebrne i osam bronzanih. U kategoriji “najuspješniji sportski radnik”, prvo mjesto osvojio je Damir Đedović, takođe iz kluba “Orka”.

Nagradu za životno djelo dodijeljena je plivačici Veleža od 1960. do 1967 godine Jeleni Letica.

O nagradama je odlučivao stručni žiri Sportskog saveza Grada Mostara u sastavu: sportski radnik Ismet Kevelj (predsjednik žirija), univerzitetski profesor Zoran Čuljak, sportski novinari Matej Damjanović i Adnan Demić, glavna sekretarica Sportskog saveza Mirjana Bošnjak i viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara Dženan Šuta.

(Fena)