Biskup Palić dobio bh. državljanstvo

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić dobio je 18. februara 2021. godine državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, Vijeće ministara BiH, na svojoj je 27. sjednici, donijelo je odluku kojom je biskupu Petru Paliću dodjeljuje državljanstvo Bosne i Hercegovine, javila je Katolička tiskovna agencija (KTA).

Mons. Palić je rođen 3. jula 1972. u Prištini, a školovao se u Skopju i Subotici te Zagrebu. Za sveštenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. juna 1996. godine. Od 2017. godine, bio je generalni sekretar Hrvatske biskupske konferencije, a papa Franjo imenovao ga je hvarskim biskupom 9. marta 2018. godine.

Na čelu Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije naslijedio je mons. Ratka Perića 11. jula 2020. godine i postao član Biskupske konferencije BiH.

Kako pravno ne bi bio tretiran kao strani državljanin na privremenom radu, bilo je potrebno da stekne bh. državljanstvo, što je odlukom Vijeća ministara BiH i učinjeno, navodi KTA.

(Fena)