Tabaković: Podrška lidera bh. stranaka da bojkotujemo izbore u Srebrenici

Kandidat za načelnika opštine Srebrenica uime Incijative “Moja adresa Srebrenica” Alija Tabaković, nakon sastanka sa liderima bh. stranaka, rekao je da ne odustaju od odluke o bojkotu izbora.

“Ponovo smo dobili podršku od lidera bh. stranaka da bojkotujemo izbore u Srebrenici, koji će biti održani 21. februara 2021. godine. Dobili smo maksimalnu podršku i u daljim aktivnostima u demokratskoj borbi za naš narod u Srebrenici. Takođe, obavještavamo javnost da smo danas predali apelaciju Ustavnom sudu BiH sa privremenom mjerom i očekujemo zaključak da hitno reaguje po pitanju naše privremene mjere”, kazao je Tabaković.

On naglašava da je odluka o bojkotu izbora teška i veoma bolna, ali poručuje da će nastaviti sa borbom u ime svakog Bošnjaka.

“Za svakoga ćemo se boriti i vidjet ćemo kakav će rezultat biti naše borbe. Uputili smo poziv svim našim biračima da ne izađu na izbore u nedelju, oni koji izađu to je njihova odluka i nećemo se ljutiti, jer to je njihovo pravo. Naši kandidati su donijeli odluku da neće prihvatati mandate na ovakav način. Borićemo se na demokratski način da budemo faktor mira i stabilnosti u Srebrenici”, istakao je Tabaković.

On navodi da su obavijestili Centralnu izbornu komisiju da predstavnici i članovi biračkog odbora neće učestovati u izbornom procesu.

“Nažalost, dobili smo informaciju da zovu iz CIK-a i ucjenjuju članove biračkih odbora da će učiniti sve da budu maksimalno kažnjeni. Mi ćemo stati iza svakoga člana i obavijestili smo ih pismenim izjavama da neće prisustovati na dan izbora u Srebrenici”, podvukao je Tabaković.

Podršku čelnicima Incijative “Moja adresa Srebrenica” dao je član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, podpredsjednik SDA Edin Ramić, predsjednik PDA Mirsad Kukić, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, predstavnici Opštinskog odbora SBB-a i Naša stranka.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluku da će na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici i na dva mjesta u odsustvu (Živinice i Gradačac) ponovljeni izbori biti održani u nedelju, 21. februara.

(Fena)